سند بخشی GIS و SDI در دولت نهم مصوب شده و طرح جامع GIS - سیستم اطلاعات جغرافیایی - و SDI وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات در مراحل پایانی است که تقریبا دو ماه دیگر به اتمام میرسد.
غلامرضا داداشزاده - رئیس پژوهشکده فنآوری ارتباطات مرکز تحقیقات مخابرات ایران - در گفتوگو با خبرنگار فنآوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان این مطلب اظهار کرد: لازم است هر یک از بخشهای دولت و به تبع آن وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات طرح جامع GIS و SDI ویژه داشته باشند تا بتوانند از اطلاعات مکانی تولید شده استفاده کنند.
او در بیان هدف اجرای این طرحها اظهار کرد: در جهان برای اینکه بتوانند اطلاعات شبکهها را کنترل و نظارت کنند یک بستر جغرافیایی نیاز دارند تا لازم نباشد به صورت فیزیکی از نقاط سایتها اطلاع کسب کرد. در این صورت میتوان در نقشهای خاص که از سایتهای مختلف تشکیل شده، اطلاعات را به صورت آفلاین و یا آنلاین پردازش کرد و وضعیت سایت را در یک سیستم جغرافیایی کامل مورد بررسی و کنترل قرار داد.
وی تاکید کرد: باید در سطح وزارت ارتباطات یک بستر SDI (با ساختار داده مکانی) وجود داشته باشد که تمام شرکتها و واحدهای زیرمجموعه آن بتوانند به صورت مشترک از آن استفاده کنند تا علاوه بر صرفهجویی در هزینهها دستگاهها مجبور شوند که اطلاعات را به صورت استاندارد تولید و استفاده کنند.
او ادامه داد: این مرحله به تعریف دو پروژه منجر شده است؛ یکپارچهسازی بستر GIS و SDI برای 30 شرکت مخابرات استانی که الگوی آن استخراج و به شرکتهای استانی اعلام شده و استانها نیز براساس آن در حال تهیه طرح GIS خود هستند و طرح GIS و SDI شرکت زیرساخت بهعنوان شرکت حاکمیتی وزارت ICT که متولی زیرساخت کشور است.
به گفته وی پروژه GIS شرکت زیرساخت توسط یکی از دانشگاههای داخل کشور از حدود 20 روز پیش شروع شده است که یک بستر GIS را برای بررسی کنترل سایتهایی که در مجموعه شرکت زیرساخت وجود دارد، فراهم خواهد کرد. پروژه GIS و SDI استانها نیز آغاز شده و باید حداکثر تا 9 ماه کامل و پیادهسازی شوند.
او با بیان این که مرکز فقط طرح جامع GIS و SDI را آماده کرده است، یادآور شد: مرکز طرح آماده شده را به استانها ابلاغ کرده است و آنها با نظارت مرکز کار را به پیمانکار خواهند سپرد. شرکت زیرساخت هم یکی از دانشگاههای کشور را به عنوان پیمانکار در نظر گرفته است و نظارت آن از طریق مرکز تحقیقات مخابرات انجام میشود.
به گفته او فعلا استانها و شرکت زیرساخت پایلوتهای این طرح هستند و قطعا گسترش مییابد و شرکتهای دیگر مثل سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی هم میتواند برای سایتهای خود از این بستر جغرافیایی استفاده کند.
رئیس پژوهشکده فنآوری ارتباطات مرکز تحقیقات مخابرات ایران درباره بودجهای که در این طرحها هزینه میشود، گفت: استانها از نظر بودجه مستقل عمل میکنند اما در فاز عملیاتی برای شرکت زیرساخت نزدیک به 200 میلیون تومان هزینه خواهد شد تا بستر گفته شده آماده شود اما ورود اطلاعات هزینههای خود را خواهد داشت که در ادامه طرح مشخص خواهد شد.
وی همچنین با بیان اینکه نرمافزارهای GIS توسط شرکتهای محدودی در جهان تولید میشوند، خاطرنشان کرد: شناخت و توسعه نرمافزاری که قرار است در این کار استفاده شود، توسط دانشگاه طرف قرارداد انجام میشود و تغییرات آن بر اساس نیازهای ما صورت میگیرد؛ شاید بومیسازی آن از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نباشد اما امیدواریم در یک سال آینده شاهد خروجیهای خوبی از این دو طرح و GIS و SDI باشیم.