اتصال شبکه علمی به شبکه جهانی با 1.2 گیگ از طریق فیبر نوری در ماه آینده و با مشارکت وزارت ارتباطات میسر میشود.
گزارش ایسنا اردشیر لاریجانی - رییس پژوهشگاه دانشهای بنیادی - با بیان این مطلب و با اعلام این خبر که در سال آینده بیستمین سال تاسیس پژوهشگاه را جشن میگیریم از دو هدف بهعنوان راهنمای فعالیتهای پژوهشگاه نام برد و افزود: نابگرایی علمی به شکل افراطی که بدون آن علم پیشرفت نمیکند و نیز کار در حد جهانی که یکی از لوازم آن ارتباطات قوی برای مباحثه با جهان است دو هدف اصلی پژوهشگاه است.
وی که در مراسم ثبت صد هزارمین دامنه ir. سخن میگفت، ادامه داد: برقراری ارتباط با جهان سبب شد از همان ابتدا تعامل با جهان را در دستور کار خود قرار دهیم که بهترین صورت این کار تبادل علمی به صورت مکتوب است و به همین دلیل در پژوهشگاه مصوب کردیم به شبکه اینترنت بپیوندیم. او با بیان این که در مورد توسعه شبکه باید با توجه به نیروهای مستعد جوان داخلی بیش از این توسعه پیدا میکردیم ادامه داد: توجه فعال و مشارکت همراه با مساعدت برای گسترش شبکه علمی کشور از جمله خواستهای ما از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است؛ شبکه علمی خدمت بزرگی است که اگر خللی در آن به وجود آید دانشمندان و پژوهشگران داخلی نگران میشوند.
به گفته او در حال حاضر گرید علمی در برنامه کار پژوهشگاه است و برای آینده گرید تجاری را پیگیری خواهیم کرد همچنان که امیدواریم طی سه ماه آینده به شبکه GIANT2 وصل شویم. رییس پژوهشگاه دانشگاه بنیادی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: پژوهشگاه زمانی که مشخص شد نام دامنه ایرانی در بین دامنههای کشوری خالی است، دامنه IR. را به نام ایران ثبت کرد؛ مدیریت IR نمونه دیگری از حضور ایران در سطح جهانی و یکی از شاخصهای مهم توسعه شبکه است. او ادامه داد: مقدمات ثبت دامنه فارسی آماده است و نیاز به مساعدت وزارت ICT و فرهنگستان زبان و ادب فارسی محسوس است همچنین زبان انگلیسی در اینترنت باعث شده که زبان فارسی همچون دیگر زبانها تهدید شود در حالی که میتوان ادبیات فاخری در فضای مجازی با زبان فارسی رد و بدل کرد.
در ادامه سیاوش شهشهانی - رییس مرکز ثبت دامنه ir. - با اشاره به این که در اواخر سال 2008 یا اوایل سال 2009 فراخوان جدیدی برای دامنههای جدید داده میشود افزود: مرکز تحقیقات فیزیک نظری در فروردینماه سال 73 با وجود تحریمهایی که علیه ایران وجود داشت، مجوز دامنه ir. را اخذ کرد و از آن زمان ثبت دامنههای ir. به کندی صورت گرفت اما بعد از مردادماه 83 که مجوز توزیع و فروش دامنه به کارگزارها داده شد از این دامنه استقبال بیشتری صورت گرفت.
وی رتبه ایران را در بین کشورهایی که دامنه کشوری دارند از نظر تعداد ثبت 39 یا 40 و از نظر آمار رشد بعد از ویتنام، اسپانیا و چین چهارم جهان عنوان و تصریح کرد: نبود آشنایی با قوانین کار و شرایط دشوار ثبتنام در ابتدا از عوامل کندی ثبت دامنه ir. بود که با ثبت مستقیم این مشکلات رفع شد. شهشهانی گفت: برای ایجاد تسهیلات در ثبتنام اصل را بر برائت گذاشتیم بدین معنا که ثبت نام کننده نیازی ندارد ثابت کند برای چه کار دامنه را ثبت میکند و در این شرایط سازمان جهانی مالکیت فکری داوری موارد اختلاف را پذیرفت و مراجع داخل کشور نیز فعال شدند اما مرجع کاملا تخصصی در ایران وجود ندارد.
وی همچنین اظهار کرد: 50 کارگزار که پنج عدد آنها در خارج از کشور هستند ثبت دامنه ir. را برعهده دارند به طوری که این کارگزاران 87 درصد از دامنهها را ثبت کردهاند و برای ثبت 25 تا 75 درصد هم هزینه ارزانتری دریافت کردند؛ کارگزارها وظیفه شفافسازی حقوق ثبت کنندهها را به عهده دارند. او تبدیل کارگزاران بزرگ و با کیفیت به عاملان ثبت بعد از حل مشکلات حقوقی را هدف بعدی مرکز ثبت دامنه ir. دانست و افزود: شاید ثبت دامنه به طور مستقیم و یا ظرف حداقل چند ساعت و بدون نظارتهای وقتگیر را در شرایطی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از این کار سرباز میزند زیر نظر شورای عالی اطلاعرسانی انجام دهیم.
به گفته شهشهانی در حال حاضر تعداد دامنههای ir. بیش از دامنههای عمومی در کشور است؛ در حال حاضر کمتر از 5 هزار دامنه فارسی موجود است و دلیل این استقبال کم به نفوذ کم اینترنت در کشور مربوط است. او خاطر نشان کرد: از اول مهرماه 85 ثبت دامنه .ایران برای نهادهای دولتی شروع شده و زبان فارسی جز نخستین گروه (11 زبان) بود که برای آزمایش دامنههای بومی توسط آیکان انتخاب شد.