شرکت ارتباطات زیرساخت ایران قصد دارد سرویس مکالمات بینالملل را از انحصار خود خارج کرده و ارائه خدمات مکالمات تلفنی بینالملل را به اپراتورهای ارتباطی و شرکتهای خصوصی واگذار کند تا از طرفی تصدی شرکت ارتباطات زیرساخت در این حوزه کاهش و همچنین درآمد اپراتورها افزایش یابد.
انتقال ترافیک تلفنی یا همان مکالمات بینالملل در حال حاضر جزو حقوق حاکمیتی دولت است و شرکت ارتباطات زیرساخت به نمایندگی از دولت، گیتهایی را تعیین کرده که در حالت مجاز، ترافیک بینالملل باید از این گیتها به خارج از کشور (اصطلاحا اورجینیت) شده و از همین گیتها هم وارد ایران (اصطلاحا ترمینیت) شود و هر ترافیکی که خارج از این گیتها رد و بدل شود، غیرمجاز است. اما با واگذاری مکالمات بینالملل به اپراتورها، انحصار زیرساخت در حوزهی ترمینیشن و اورجینیشن کاهش مییابد.
در این راستا، صادق عباسی شاهکوه -مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت کشور- اظهار کرده بود: شرکت ارتباطات زیرساخت قرار است از شرکتی دارای انحصار محدودکننده برای اپراتورها، به شرکتی تبدیل شود که به سرمایهگذاری اپراتورها کمک میکند. تا پایان سال ۱۳۹۵، هشت درصد درآمد اپراتورها صرف زیرساخت میشد، قرار است در پایان برنامه ششم توسعه درآمد اپراتورها، ۱۹.۴ درصد رشد داشته باشد. با رشد هفت درصدی درآمد زیرساخت، تنها پنج درصد درآمد اپراتورها صرف زیرساخت میشود.
به گزارش ایتنا از ایسنا، وی همچنین با بیان اینکه آنچه از ارتباطات بینالملل مورد نیاز اپراتورهاست را فراهم میکنیم، گفته بود: بحث آزادسازی ارائه خدمات مکالمات بینالملل را نیز در دستور کار داریم که در مراحل تصویب در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات است. به این ترتیب، زیرساختها را برای اپراتورها تامین کرده اما قصد داریم اپراتورها را وارد عرضه خدمات مکالمات بینالملل کنیم.
عباسی شاهکوه با بیان اینکه هماکنون هشت درصد درآمد اپراتورها صرف زیرساخت میشود، بیان کرده بود: یکی از برنامههای مدنظر ما، کاهش هزینه اپراتورها در لایه زیرساخت است و در این زمینه، سیاستمان این است که ظرف پنج سال آینده، هزینهها را طوری کنترل کنیم که تنها پنج درصد درآمد اپراتورها به ارتباطات زیرساخت شامل ارتباطات بینالملل و بیناستانی مربوط شود.
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت اخیرا نیز با اشاره به آزادسازی و رفع انحصار از مکالمه بینالملل اظهار کرد: سیاستهای خوبی برای آزادسازی ترافیک بینالملل اتخاذ شده که به زودی پس از تصویب کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات اقدامات اجرای آن انجام خواهد شد.
به نظر میرسد با توجه به مکالمات و ترافیک بینالمللی که روزانه از طریق گیتهای زیرساخت با سایر کشورها و بهویژه کشورهای همسایه رد و بدل میشود، در صورت خروج شرکت ارتباطات زیرساخت از انحصار و آزادسازی فعالیتهای مربوط به صوت، در صورت امکان حضور و فعالیت اپراتورهای ارتباطی و بخش خصوصی، میتوان انتظار بهبود کیفیت ارتباطات بینالملل را داشت.