دانشمندان روش ارسال جریانهای بسیار کوچک آب از طریق لولههایی به نازکی پهنای موی سر انسان به لایههای تراشههای سه بعدی به منظور خنک کردن و رفع داغی آنها را نشان دادند.
به گزارش سرویس فنآوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به گفتهی محققان در شرکت آی بی ام، شبکهای از لولههای ریز حاوی آب میتوانند برای خنک کردن نسل بعد تراشههای رایانه مورد استفاده قرار بگیرند.
به اعتقاد پژوهشگران، این فن آوری میتواند راهکاری در برابر افزایش داغی ایجاد شده در تراشهها به علت کوچکتر شدن و فشرده شدن اجزای آنها باشد.
این فنآوری در تراشههای سه بعدی آی بی ام نشان داده شده که در آن مدارهای مجتمع یکی بر روی دیگری سوار شدهاند.
قرار دادن تراشهها به صورت عمودی به جای پهلو به پهلو، فاصلهای را که دادهها باید طی کنند کاهش داده، کارایی را افزایش میدهد و در فضای حیاتی صرفهجویی میکند.
داغی به عنوان یکی از موانع بزرگ تولید تراشههای کوچکتر و سریعتر دانسته شده و در نتیجه محققان سراسر دنیا را به جستوجوی روشهای موثر برای مقابله با مشکل داغی در صنعت تراشه واداشته است.
به عنوان مثال محققان در سال 2007 موتورهای بادی ریزی ساختند که باد ملایم ایجاد شده از اجزای باردار یا یون را برای خنک کردن تراشههای رایانه به وجود میآوردند اما آب برای جذب داغی بسیار موثرتر از هوا است و حتی با حجم اندکی از مایع جریان یافته در سیستم محققان شاهد تاثیر قابل توجهی بودهاند.
البته ایده تلمبه کردن مایعات در تراشههای رایانهیی کاملا جدید نبوده و برای خنک کردن رایانههای مین فریم اولیه به کار می رفت.
بر اساس اعلام آی بی ام، فنآوری خنک کنندهی آبی ممکن است در عرض پنج سال به تولید برسد.