چرا IPV6؟! اقدامات گروه ضربت ایران برای جلوگیری از کمبود آدرس‌ اینترنتی - فن آوری اطلاعات - اخبار

چرا IPV6؟! اقدامات گروه ضربت ایران برای جلوگیری از کمبود آدرس‌ اینترنتی

دسته : فن آوری اطلاعات در تاريخ ۱۳۹۰/۵/۹ ۴:۴۱:۴۱ (979 بار خوانده شده)
پروتکل IPV4 با توجه به رشد سریع و نمایی کاربران اینترنت و هم‌چنین با توجه به مشکلات موجود در این پروتکل پاسخگوی نیاز رو به رشد کاربران نبود و به منظور رفع این مشکلات پروتکل اینترنت نسخه 6 طراحی شده است که برخی از کشورها از همان ابتدای پیدایش IPV6، اقداماتی در زمینه استفاده از آن انجام داده‌اند.

(ایسنا)، انتقال داده‌ها در شبکه جهانی اینترنت در قالب بسته‌های کوچک صورت می‌گیرد و عمل انتقال به وسیله یک پروتکل ارتباطی با نام پروتکل اینترنت (IP) انجام می‌شود.

IPV6 چنان تاثیر عمیقی را در مهندسی اینترنت به جا می‌گذرد که باید آن را اختراع مجدد شبکه‌های رایانه‌یی بنامیم و نسل جدید اینترنت (اینترنت 2) را بوجود خواهد آورد.

چارچوب اولیه IPV6 توسط INTERNRT ENGINEERING TASK FORCE) IETF) در دهه 90 و به منظور جلوگیری از بحران کمبود آدرس‌های اینترنتی پایه‌گذاری شد.

ویژگی IPV6 افزایش قابل ملاحظه‌ تعداد آدرس‌ها در این پروتکل نسبت به پروتکل قبلی است و آدرس‌های نسخه چهار اینترنتی 32 بیتی هستند، در صورتی که در IPV6 از آدرس‌های 128 بیتی استفاده شده است.

برخی از کشورها از همان ابتدای پیدایش IPV6، اقداماتی در زمینه استفاده از آن انجام داده‌اند که از آن جمله می‌توان به تدوین راهبرد استراتژی ملی گذر، تشکیل IPV6FORUM، همکاری با گروه‌های ضربت سایرکشورها، اصلاح قوانین، ایجاد شبکه‌های جدید و توسعه و پیاده‌سازی تجهیزات مورد نیاز برای گذر اشاره کرد. در این بین کشورهایی نظیر ژاپن، استرالیا و کره‌جنوبی از پیشگامان این اقدام بوده‌اند.

پروتکل اینترنت نسخه چهار یا IPV4 که از سال 1981 استفاده می‌شود هم‌اکنون شالوده اصلی اینترنت را تشکیل می‌دهد اما با توجه به رشد سریع و نمایی کاربران اینترنت و هم‌چنین با توجه به مشکلات موجود در IPV4، پروتکل مذکور پاسخگوی نیاز رو به رشد کاربران نبوده و به منظور رفع این مشکلات پروتکل اینترنت نسخه 6 طراحی شد.

با توجه به ضرورت مهاجرت به پروتکل اینترنت نسخه 6 گروه ضربت IPV6 ایران به منظور برنامه‌ریزی، تدوین و پیاده‌سازی مکانیزم‌های گذر از IPV4 به IPV6 و با مسوولیت سازمان فن‌آوری اطلاعات ایران تشکیل شد.

جلسات گروه مذکور با شرکت نمایندگی از وزارت ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات، سازمان فن‌آوری اطلاعات ایران‌، موسسه تحقیقات ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات، شرکت ارتباطات زیرساخت، سازمان تنظیم مقررات وارتباطات رادیویی، شرکت مخابرات ایران، شرکت مخابرات استان تهران، شرکت ارتباطات سیار و برخی از دانشگاه‌های فنی کشور از جمله صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر و علم و صنعت ایران، به طور هفتگی در محل سازمان فن‌آوری اطلاعات ایران معاونت توسعه و مدیریت شبکه برگزار می‌شود.

اهم اقدامات انجام شده توسط سازمان فن‌آوری اطلاعات ایران و گروه ضربت به شرح ذیل است:

مطالعه بررسی و آزمایش سناریوهای گذر در سطح آزمایشگاه و شبکه زنده، دریافت یک بازه 32 از آدرس‌های عددی اینترنتی (IPV6) از RIPE NCC و توزیع آن در سطح کشور با توجه به ساختار شبکه، ثبت دامنه‌های IRANIPV6.IR و IPV6IRAN.IR و راه‌اندازی سایت‌های مربوطه، بررسی استانداردهای IPV6 برای خرید تجهیزات استان‌ها و درنهایت اعمال آن‌ها‌، هماهنگی با ISPها برای پیاده‌سازی مکانیزم‌ها گذر، مذاکره با دانشگاه‌ها جهت انجام عملیات گذر در شبکه‌های علمی کشور و اخذ مشاور جهت تهیه مکانیزم‌های گذر.

اما کمیته راهبری مهاجرت به IPV6 به دستور مقام عالی وزارت ارتباطات امسال و مصادف با روز جهانی IPV6 در سازمان فن‌آوری اطلاعات ایران و به ریاست علی حکیم‌جوادی، معاون وزیر و رییس سازمان فن‌آوری اطلاعات ایران و مجری طرح مهاجرت به پروتکل اینترنت نسخه 6 تشکیل شد، هدف از تشکیل این کمیته تدوین سند راهبردی گذر به IPV6 در کشور، نقشه راه، ماتریس مسوولیت‌ها و برنامه اقدام است.