با توجه به این که طبق برنامه پنجم توسعه در کشور گسترش شبکه ملی اطلاعات و خدمات الکترونیکی مدنظر قرار گرفته، نیاز کشور به آدرسهای عددی اینترنت روز به روز افزایش است؛ برای هماهنگی با اپراتورهای مرتبط و به منظور روبهرو شدن با مخاطرات همزیستی IP نسخه 4 و 6 و مطابقت آدرسهای اینترنتی با شرایط فعلی، سازمان فنآوری اطلاعات به همراه وزارت ارتباطات و زیرمجموعههای مرتبط ساختار راهبری و اجرایی، گذر به آدرسهای عددی ورژن 6 اینترنت (IPv6) را اجرایی کرد.
(ایسنا)، زیربنای سطح کاربری سادهای که بیشتر مردم بهصورت آنلاین تجربه میکنند، دنیای آدرسهای پروتکل اینترنتی یا IP است و یک آدرس اینترنتی، آدرس رقمی است که توسط آن هویت و مکان یک رایانه در شبکه اینترنت معین میشود؛ هنگامی که کاربری از رایانه خود برای رفتن به اینترنت استفاده میکند، رایانهاش از آدرس IP برای اتصال به رایانه دیگر به عنوان مثال رایانه میزبان سایتی که خواهان بازدید از آن است، استفاده میکند.
پروتکل IPv4 از آدرسهای 32 بیتی استفاده میکند که پشتیبانی وب از حدود 3/4 میلیارد آدرس منحصر را امکانپذیر میکند در حالی که IPv6 از آدرس وب 128 بیتی استفاده میکند که ظرفیت میلیاردها آدرس جدید را دارد؛ با افزایش شمار دستگاههایی که به اینترنت متصل میشوند، آدرسهای IPv4 به سرعت رو به پایان هستند و کارشناسان صنعت مکررا نسبت به این مساله هشدار دادهاند.
وینت سرف که به پدر اینترنت معروف است، هشدار داده بود کمبود آدرسهای اینترنتی ممکن است به بازار سیاه در فضای آدرسهای IPv4 منتهی شده و تقسیم شدن صنعت را در پی داشته باشد.
با توجه به ضرورت گذار به سوی آدرسهای عددی نسخه 6 نقشه راه آدرسهای عددی اینترنتی (IPV6)، نسخه 6 ظرف دو سال آینده به بهرهبرداری میرسد.
به گفته معاون توسعه و مدیریت شبکه سازمان فنآوری اطلاعات با توجه به فضای آدرسدهی پایین نسخه چهارم آدرسهای اینترنتی و همچنین امنیت پایین، کیفیت سرویسدهی پایین، عدم مسیریابی بهینه، تحرکپذیری کند و پیکربندی سخت به سوی 6 IPV حرکت خواهیم کرد.
علیاصغر انصاری اظهار کرد: توزیع IPهای نسخه 4 اینترنت سال گذشته به اتمام رسید و تمام کشورهای فعال در توسعه شبکه را با محدودیتهای IPهای اینترنتی روبهرو کرد.
گسترش خدمات الکترونیکی، اهمیت امنیت فضای تبادل اطلاعات و کیفیت خدمات و شبکههای جدید، عواملی ضروری برای استفاده از این نسخه جدید است؛ کره جنوبی که پیشتاز فنآوری اطلاعات در دنیا است، 100 میلیون IP آدرس نسخه 4 دارد و تاکنون نیز موفق به در اختیارگیری 10 میلیون IP آدرس نسخه 6 شده است.
چندی پیش از تشکیل گروه ضربت با مدل کشورهای پیشرفته دنیا به منظور تعیین راهبردهای لازم برای گذار به سوی IPV6 خبر داده شد و سازمان فنآوری اطلاعات به همراه وزارت ارتباطات و زیرمجموعههای مرتبط برای هماهنگی با اپراتورهای مرتبط به منظور روبهرو شدن با مخاطرات همزیستی IP نسخه 4 و 6 و مطابقت آدرسهای اینترنتی با شرایط فعلی ساختار راهبری و اجرایی گذر به IPv6 را اجرایی کرد.
کارشناسان میگویند کشورهای مختلف جهان آمادگی لازم جهت استفاده از پروتکل اینترنت نسخه 6 (IPv6) را کسب نکردهاند و این نگرانی وجود دارد که کشورهای مختلف زیرساختهای شبکهای خود را برای پشتیبانی از IPv6 ارتقاء نداده باشند و سازمانها، نهادها و مردم عادی برای ایجاد آدرسهای اینترنتی جدید با مشکل مواجه شوند.
18 خردادماه 1390 (هشتم ژوئن 2011) به عنوان روز جهانی پروتکل IPv6 تعیین شده و با توجه به این که پروتکل IPv6 جایگزین نسخه قدیمیتر شد و جامعه جهانی اینترنت، اولین آزمایش جدی خود را روی این پروتکل تجربه کرد.
هدف اصلی از برگزاری این روز، تشویق سرویس دهندگان اینترنت، تولیدکنندگان سختافزار، تولیدکنندگان سیستمهای عامل مختلف و همچنین ارائهدهندگان خدمات وب، جهت تجهیز و ارائه سرویس در بستر IPv6 است.
در این روز برخی سرویس دهندگان بزرگ دنیا مانند Google و Yahoo به مدت 24 ساعت و به صورت آزمایشی سرویس های خود را بر روی نسخه جدید پروتکل IP (نسخه 6)، به جای نسخه قدیمیتر این پروتکل (نسخه 4) ارائه کردند و پس از برگشت به شرایط عادی، به بررسی، تحلیل و برنامهریزی، برای بهبود بستر IPv6 برروی سرورهای خود اقدام کردند.
این اتفاق، فرصت خوبی بود که عملکرد IPv6 برروی سایتهای پرترافیکی مانند گوگل و یاهو بررسی شود.
شرکت ارتباطات زیرساخت نیز با برنامهریزی در سالهای اخیر در حال بهروزرسانی و تجهیز شبکه خود و مذاکره با تأمین کنندگان بینالمللی اینترنت، جهت پشتیبانی کامل و ارائه سرویس در بستر IPv6 است و از تمامی سرویسدهندگان اینترنت که علاقمند به بکارگیری پروتکل IPv6 هستند، استقبال کرده و آمادگی خود را به منظور پشتیبانی از این حرکت اعلام کرد.
طبق اظهارات مدیر اجرایی سازمان ARIN که یکی از ثبتکنندگان اینترنت منطقهای است، آدرسهای IPv4 موجود برای صنعت رو به پایان است و صنعت IT باید هر چه سریعتر به IPv6 مهاجرت کند.
سازمان نظارتکننده بر نامها و ارقام اینترنتی (آیکان) هم قصد دارد شمار پسوندهای دامنه را از 22 پسوند اخیر، افزایش دهد و نامهای دامنه اینترنتی جدید تقریبا با هر کلمه و به هر زبانی خواهند بود.
آیکان از سال آینده دریافت تقاضاها را آغاز خواهد کرد و انتظار میرود شرکتها و شهرها نخستین دریافتکنندگان نامهای دامنه جدید باشند.
آیکان اعلام کرده برنامه ارتباطات جهانی را برای افزایش آگاهی در مورد نامهای دامنه جدید آغاز کرده است؛ روند دریافت تقاضاها از 12 ماه ژانویه آغاز خواهد شد.