طراحی و پیادهسازی پیکره متنی قرآن کریم در قالب زبان XML و به شکل محتوای الکترونیکی، حاوی اطلاعات صرفی و نحوی، امکان استفاده و کاوش را برای هر گونه پژوهش و پردازش هوشمند ایجاد کرده است.
به گزارش ایتنا به نقل از واحد ارتباطات دبیرخانه شورای عالی اطلاعرسانی، دکتر بهروزمینایی، معاون فنی دبیرخانه شورای عالی اطلاعرسانی با اشاره به مطلب ذکر شده، اظهار داشت: پیکره متنی قرآن کریم که با پشتیبانی این شورا ایجاد شده، حاصل بهرهگیری از سامانهای هوشمند است که در گروه پژوهشی پردازش رایانهای قرآن کریم در دانشگاه نبی اکرم (ص) در تبریز به عنوان بخشی از سامانه متنکاو هوشمند مبین برای کاوش در متون عربی اسلامی طراحی و پیاده سازی شده است.
دکتر مینایی، تبیین اعجاز زبانی قرآن کریم را در دستیابی به لایههای نامشهود زبانی این متن الهی دانست و گفت: دانش هوشمند متنکاوی (text mining) به عنوان جدیدترین وجه همکاری بین دانشهای فناوری اطلاعات، زبانشناسی و ادبیات در کاوش رایانهای متون بشری قصد حصول این امر را دارد و چنین کاوشی مستلزم ایجاد پیکرههای متنی برچسبگذاری شده از آن متون است که به شکل محتوایی الکترونیکی حاوی اطلاعات صرفی و نحوی متون مورد نظرند.
وی پایگاه اطلاعاتی حاضر را حاوی چنین پیکره متنی از قرآن کریم ذکر کرد که در قالب زبان XML پیادهسازی شده است.
به گفته وی در پیکره متنی قرآن کریم کلیه واژههای قرآن کریم به واحدهای بنیادیتر شامل بن و اجزای قبل و بعد آن تقطیع شده و در ابتدا اطلاعات جامع صرفی هر یک و سپس اطلاعات نحوی (در حال حاضر اعراب) آنها با بر چسبهایی (tag) در ذیل هر واژه ارائه شده است.
وی در توضیح این موضوع گفت: هر برچسب که جدول آنها (tagset) در پایگاه اطلاعاتی ارائه شده است حاوی دو بخش است، ابتدا خصیصه صرفی یا نحوی (مانند باب یا اعراب) و در پی آن محتوای این خصیصه (مانند استفعال یا منصوب). ارائه این اطلاعات صرفی و نحوی در ساختار XML این امکان را ایجاد کرده است تا هر نرمافزار پردازشگر بتواند به راحتی از آنها استفاده کند.
دکتر مینایی گفت: از آن جا که این پیکره متنی به طور خودکار توسط "سامانههوشمند مبین" تولید شده است، میزان صحت اطلاعات صرفی و نحوی آن در حال حاضر ۹۸% تا گاهی حدود ۸۵% است. این ارزیابی بر اساس فایل شاهدی از سوره یس انجام گرفته است.
معاون فنی دبیرخانه شورای عالی اطلاع رسانی در پایان گفت: در همین راستا از پژوهشگران قرآنی دعوت میشود برای کسب اطلاعات بیشتر به پایگاه اینترنتی قرآنکاوی (
www.quranmining.net) مراجعه کنند.
گفتنی است علاقهمندان میتوانند نظرات و پیشنهادات خود را به آدرس
mo@scict.ir ارسال نمایند.