رییس مرکز ثبت دامنهها تاکید کرد:
اعمال فیلتر از طریق این واحد برای سایتها ناشدنی است رییس مرکز ثبت دامنههای پژوهشگاه دانش های بنیادی، وجود دستهبندیهای دقیقی را حول دامنه IR عنوان و تصریح کرد: در کنار دامنه .آیآر چند پسوند دیگر هم وجود دارند که ثبت دامنه تحت این پسوندها مستلزم ارائه مدرک قانونی است و هر کاربری با توجه به نوع فعالیتش میتواند نامش را طبق مدارک خواسته شده برای هر پسوند تحت آن ثبت کند.
علیرضا صالح در گفتوگو با خبرنگار فنآوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) اظهار کرد: به عنوان مثال میتوان گفت که کد 98 برای پیش شماره مخابراتی کشور ایران در نظر گرفته شده است و شرکت مخابرات هم برای توسعه شمارههای مخابراتی و توزیع خطوط بیشتر با کدهایی مجزا دستهبندیهایی را انجام داده است، به گونهای که مثلا (0)912 را برای ارتباطات سیار، (0)21 را پیش شماره استان تهران و همین طور برای سایر شهرها و استانها قرار داده است.
او درباره پسوندهای در نظر گرفته شده بر پایه دامنه اصلی IR گفت: 9 پسوند وجود دارد که به عنوان مثال Sch.ir برای مدارس، Co.ir برای شرکتها و Gov.ir برای سازمانهای حکومتی است.
صالح پسوند .ir را بدون هیچ پیشوند، عمومی دانست و اذعان کرد: هر فردی برای پسوند .ir میتواند با هر اسمی درخواست دهد و در صورتی که عنوان سایت قبلا وجود نداشته باشد، میتواند آن را اختیار کند ولی اگر سازمانها و شرکتهای اسامی خاصی را که مرتبط با عنوان سازان خودشان است، بخواهند با ارائه مدارک مثبِت که احراز موجودیت و هویت آنها را تأیید کند، نام مختص آنها با پسوند.ir و با پیشوند مختص فعالیت آنها تعلق میگیرد همچون isna.org.ir که تنها مختص ایسنا است ولی isna.ir عمومی است و هر کس میتواند صاحب آن نشانی باشد.
رییس مرکز ثبت دامنههای پژوهشگاه دانشهای بنیادی با اشاره به اینکه ناظر بر کلیه درخواستهای دامنه.ir هستیم عنوان کرد: تمام درخواستها برای تخصیص دامنه .ir از طریقی به دست ما میرسد و مهم نیست که از کدام نماینده خریداری شود زیرا غیرممکن است که از نظر ما پنهان بماند و در نهایت ما هستیم که به عنوان رجیستری دامنه نقطه-آیآر باید دامنه مورد نظر را به تقاضا کننده اختصاص دهیم.
صالح اعمال فیلتری را از طریق این واحد برای وب سایتها ناشدنی دانست زیرا در این پژوهشگاه دانشهای بنیادی صرفا مجری ثبت اسامی دامنه است و بیان کرد: اعمال فیلتر نمیتوانیم داشته باشیم زیرا دامنه خریداری شده همچون خرید یک امتیاز است، اما مقررات ثبت این اختیار را به ما میدهد که درصورت بهروز نبودن اطلاعات دارنده امتیاز دامنه پس از اخطار کتبی به معلق کردن دامنه اقدام کنیم. در مرحله اول اخطاریهای کتبی را به دارنده نام دامنه میفرستیم و اگر بعد از 15 روز کاری خبری از او برای روز آمد کردن اطلاعاتش نشد، دامنه را معلق میکنیم.
او ثبت و نگهداری از دامنهها را از عمده فعالیتهای این واحد دانست و اذعان کرد: متاسفانه فرهنگ غلطی رایج شده که دامنه را با سایت اشتباه به جای یکدیگر به کار میبرند ولی باید دانست که این دو با یکدیگر متفاوتند به نحوی که فرد اول محتوایی را تهیه و در جایی از اینترنت میگذارد و سپس اسمی را میخرد و به آن محتوا تخصیص میدهد تا با وارد کردن آن اسم، محتوا قابل نمایش باشند.
وی افزود: به عبارت دیگر دامنهها در فضای اینترنت نقش دفترچه تلفن برای شمارههای تلفن را بازی میکنند و درصورتی که سازمانی نام دامنهای را خریداری کند، مسؤول تمامی نامهایی خواهد بود که زیر آن نام وجود دارند، درست مانند این که سازمانی پیششماره تلفنی را خریداری کند و سپس زیر شمارههایی را به صورت داخلی به بخشهای مختلف خود اختصاص دهد.
او تاکید کرد: از این رو، ایرنیک از زیر دامنهها و فعالیتهای داخلی که در یک نشانی اینترنتی و دامنه مشخص میافتد، مطلع نیست زیرا به مانند این میماند که مخابرات شماره تلفنی را به مجموعهای اختصاص دهد ولی از تلفنهای داخلی آن خبری ندارد.