ظاهرا تغییر صفحه سایتهای فیلتر شده در اوایل امسال برمبنای فیلترینگ هوشمند صورت گرفته و اخیرا بحثی هم درباره احتمال انتقال اعمال فیلترینگ از گیتوی به لایه دسترسی مطرح شده است؛ حال باید دید که تغییر شیوه فیلترینگ و اعمال آن بر لایه دسترسی میتواند در جهت هوشمندی بیشتر باشد یا خیر؟
فیلترینگ سایتهای اینترنتی پدیدهای رایج از زمان پیدایش و ظهور اینترنت در جهان است که بنا بر سیاست دولتهای مختلف و با شیوههای متعدد انجام میشود.
زمانی که سیاستهای کلی شبکههای اطلاعرسانی رایانهیی کشور صادر شد، شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب این قانون که فیلترینگ را هم دربرمیگرفت پرداخت.
در این راستا تیمی سه نفره متشکل از نماینده صدا و سیما، نماینده وزارت اطلاعات و نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای رسیدگی به وضعیت اینترنت تشکیل شد و اسامی سایتها و وبگاههای که باید فیلتر میشدند به مخابرات و شرکتهای اینترنتی اعلام میشود و آنها مسوولاند که با فیلتر کردن آن سایتها، مانع دسترسی به سایتهای مغایر با قوانین جمهوری اسلامی ایران شوند.
در دولت نهم طرحی از سوی وزارت ارشاد مطرح شد که براساس آن و با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، تمامی صاحبان وب باید اطلاعات خود را در سامانه طراحی شده در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت میکردند.
اوایل سال 89 شاهد بودیم که صفحه هشداردهنده سایت فیلتر شده که مبتنی بر متن «مشترک گرامی! دسترسی به این سایت امکانپذیر نمیباشد» بود به یکباره تغییر کرد و به صفحهای تبدیل شد که برخی سایتها با محتوای مفید را در حوزههای فرهنگ و مذهب، خبری، خانواده، سرگرمی و علمی، خدمات اینترنتی و شبکه اجتماعی در اختیار کاربران قرار میدهد.
به عقیده برخی از مسوولان این تغییر در راستای فیلترینگ هوشمند صورت گرفته بود؛ مدیر کل مهندسی عملیات و هماهنگی شبکه دیتای زیرساخت در این باره گفته بود: صفحه فیلترینگ جدید که در برخی سایتها بهعنوان هوشمند یاد شده، هوشمند نیست اما بهدلیل طراحی موضوعی آن، اهداف یک صفحه فیلترینگ هوشمند را محقق میکند.
هماکنون هم در قسمت رسیدگی به گزارشات و شکایات درباره احتمال فیلترینگ اشتباهی سایتها، ایمیلی با عنوان
filter@dci.ir مشهود است.
قائم مقام وزیر ارتباطات در فنآوری و امور بینالملل با اشاره به شبکه ملی اینترنت اظهار کرد: فکر میکنیم با اجرای پروژه شبکه ملی اینترنت دغدغههایمان در حوزه فیلترینگ کاهش مییابد زیرا معتقدیم با اجرایی شدن این پروژه ترافیک بینالمللیمان کاهش مییابد.
اما چندی پیش مدیرعامل شرکت زیرساخت خبر احتمال اعمال فیلتر اینترنت در لایه دسترسی به جای فیلتر سراسری در مبدا را داده بود؛ هرچند که در گذشته اعمال فیلتر به صورت یکپارچه صورت میگرفت تا از فیلترهای سلیقهای توسط ISPها جلوگیری شود.
خسروی گفته بود در حال حاضر فیلتر در گتوی انجام میشود؛ فیلتر پهنای باندی که از طریق شرکت زیرساخت ارائه میشود، یکسان و یکپارچه است و تفاوتی در دسترسی سرویس ISPها وجود ندارد.
حال باید دید که با اجرای این موضوع و انتقال اعمال فیلترینگ از گیتوی (get way) به لایه دسترسی (ACCESS) فیلترینگ چگونه اجرا میشود و باز هم شاهد فیلترهای یکسان از سوی ISPها خواهیم بود یا نه؟
منبع: ایسنا