افتتاح سامانه ایمیل ملی برروی درگاه الکترونیکی ایران از اقدامات مثبت و رو به جلوی شرکت فنآوری اطلاعات محسوب میشود - اخیرا به سازمان تبدیل شد - که در راستای شعار "ایمیل ایرانی برای همه" گام برداشته و در جایگاه خود امنیت اطلاعات کاربران داخلی را به همراه دارد اما به اعتقاد تحلیلگران به نظر میرسد که در رقابت با جیمیل یا ایمیل یاهو راه دشواری در پیش داشته باشد.
ایمنی بستر وب و بهویژه اطلاعات اشخاص در فضای مجازی روز به روز جلوهای پررنگتر در میان کاربران اینترنت به خود میگیرد و گاهی این موضوع به چالش و دغدغهای برای کاربران تبدیل میشود.
"ایمیل ایرانی برای همه" که یکی از شعارهای درگاه خدمات الکترونیکی برای گسترش ایمیل ملی به شمار میرود توانسته رویه حرکت به سمت این شعار را به نحو مطلوبی تسهیل کند زیرا در فاز اولیه که این سامانه راهاندازی شد، در فرم تقاضانامه خود که مشخصات افراد را برای اختصاص یک حساب کاربری طلب میکرد، به دریافت اطلاعاتی از قبیل «گواهی از مرکز محل خدمت» میپرداخت که شاید طولانی بودن این روند، کاربر را در همان ورود اولیه از پر کردن فرم منصرف میکرد.
اما این رویه اکنون بهبود یافته و تنها به به ورود اطلاعاتی از قبیل " نام، نام خانوادگی، کد ملی، کد پستی، آدرس و شماره تلفن ثابت" بسنده میکند که به گفته علی اصغر انصاری - معاون توسعه سازمان IT - صحت اطلاعات نیز چندان اهمیتی ندارد ولی بعد از ثبت اطلاعات ممکن است یک زمان یکی دو روزه جهت تأیید واژهها صرف شود.
انصاری با اشاره به این که محدودیت فضا برای کاربران این ایمیل نداریم، خاطر نشان کرده است: بخشی از نیاز ما به پهنای باند بینالملل همین ترافیک مربوط به ایمیل داخلی است و باید دانست که ایمیلهای خارجی مدلی برای کسب و کار دارند که اگر این مدل در کشور ما و این حوزه بتواند جا بیفتد، میتوانیم این کار را در اختیار بخش خصوصی بگذاریم. ولی چون سرمایهگذاری در این حوزه با ریسک همراه بود، ترجیح دادیم خودمان اقدام کنیم.
وی همچنین گفت: این سرویس (ایمیل ملی) از دو نقطه ساپورت میشود و سعی میکنیم با جابهجاییهایی که به این دو نقطه داریم، شاهد قطع و وصل شدن این سامانه نباشیم.
شاید بتوان گفت که راهاندازی درگاه الکترونیکی ایران از عمده اقدامات مؤثر شرکت فنآوری اطلاعات به شمار میرود که تا حدودی با در اختیار گذاشتن برخی از خدمات و دستاوردهای عرضه شده دولتی و خصوصی توانست منبعی نسبتا جامع و مفید برای کابران داخلی باشد؛ هرچند گستردگی فضای سایبر به اندازهای است که شاید تمامی اطلاعات مورد نیاز کاربران قابل عرضه برروی این درگاه نباشد.
با رونق این درگاه الکترونیکی زمینه برای ارائه ایمیل ملی برروی این سامانه فراهم شد تا به واسطه آن اطلاعات کاربران داخلی در داخل کشور میزبانی شود. ایمیل ملی که در اوایل راهاندازیاش تنها در اختیار مسوولان و فعالان بخش دولتی بود اکنون توانسته است با بهبود زیرساختهای مورد نیاز خدمتش را در اختیار عموم کاربران قرار دهد.
عمده دلیلی که بهواسطه آن ایمیل ملی رخ نمود به گفته مسوولان بخش دولتی، حفظ و حراست از اطلاعات کاربران داخلی بوده است زیرا در حال حاضر بالغ بر 95 درصد حساب پستهای الکترونیکی کاربران داخلی در خارج از کشور پشتیبانی
میشود و به دنبال آن اطلاعات آنها هم برروی مراکز دادهای که بیرون از مرزهای کشور است، میزبانی میشود که این موضوع میتواند امنیت اطلاعات را با مخاطره روبهرو کند و فرصتهای سوءاستفاده را برای برخی دیگر از افراد به وجود آورد.
اما شناخته شده بودن یاهومیل یا جیمیل و همچنین هاتمیل مایکروسافت میتواند از بزرگترین موانع پیش روی رونق ایمیل ملی برای استفاده در سطح کلان باشد زیرا تغییر ذائقه کاربرانی که برای مدت طولانی با این ارائهدهندگان خدمات پست الکترونیکی کار کردهاند و هر روز با دستاوردهای جدیدی توسط شرکتهای ارائهدهنده این خدمات روبهرو بودهاند کار دشواری است.
صیانت از خط و زبان فارسی از دستاوردهای اصلی پست الکترونیک ایرانی است که میتواند به نوبه خود باعث کاهش خطرات فرهنگی نیز بشود و همچنین میتواند درصدد ایجاد فرصتهای شغلی برای متخصصان برآید و زمینهای را برای اطلاعرسانی و تبلیغات ایرانی در محیط پست الکترونیک ایرانی به ارمغان آورد.
گسترش بازار بهرهبرداری از نرمافزارهای تولید داخلی میتواند از جمله دیگر عوامل مثبت استفاده از ایمیل ملی باشد و همچنین امکان افزودن امضای دیجیتالی به نامههای کاربران از دیگر اقدامات صورت گرفته در این حوزه است که به واسطه آن امکان استفاده کاربردیتر از صندوق پست الکترونیکی فراهم خواهد شد. بر همین اساس امکان انجام کارهای تجاری و مالی از طریق یک محیط امن فراهم شده و توسعه تجارت الکترونیکی سرعت خواهد گرفت.
بخش اصلی گسترش این حوزه از فعالیتهای درگاه الکترونیکی ایران تنها به واسطه فرهنگسازی و تبلیغات گسترده شکل خواهد گرفت که این موضوع کمی وظایف بخش دولتی را گسترش خواهد داد.
منبع: ایسنا