ایجاد دیتاسنتر یا مرکز داده توسط ارتباطات زیرساخت از پروژههای مهم محسوب میشود که اکنون ایجاد و راهاندازی مرکز و خرید ساختمان آن در مرحله قرارداد بوده و براساس برنامهریزیها، کلیه مراکز دولتی و سازمانهای دولتی در آن میزبانی خواهند شد
پروژه مرکز داده ملی شرکت ارتباطات زیرساخت اساسیترین گام در راستای یکپارچهسازی و توسعه دولت الکترونیکی در کشور و به منظور اجرای وظایف محوله مطابق اسناد بالادستی توسعه کشور تعریف شده است و با استفاده از فنآوری پیشرفته و تئوری مدلهای کسب و کار مبتنی بر راهبردهای مربوطه در حوزه ارتباطات و مخابرات اجرا خواهد شد.
مدیر عامل شرکت ارتباطات زیرساخت درباره پروژه دیتاسنتر یا مرکز داده گفته بود که این تکلیفی بود که دولت برعهده ما گذاشت تا مرکز دولتی برای میزبانی سایتهای به ویژه دولتی در کشور وجود داشته باشد که البته اکنون بخشهای خصوصی در این زمینه دارای دیتاسنتر هستند.
اما هدف این پروژه، طراحی و ایجاد یک مرکز داده ملی براساس نیازهای ملی است؛ این مرکز به منظور نگهداری اطلاعات حساس سازمانهای دولتی، میزبانی خدمات دولت الکترونیک، با تامین دسترسپذیری بالا، قابلیت اطمینان و سطح امنیت قابل قبول ایجاد میشود.
این مرکز در ارتقاء سطح سرویسهای فنآوری اطلاعات از منظر یکپارچهسازی، امنیت و قابلیت دسترسی، از اهمیت به سزایی برخوردار است؛ این پروژه با تکیه بر اصل سرویس و خدماترسانی به شرکتها و سازمانهای دولتی و نگهداری اطلاعات مهم دولت به شکل جامع و کامل با نگاهی به ابعاد کسب و کار و ابعاد فنی به طور همزمان ایجاد خواهد شد.
کاهش هزینهی سرور در ایران
شرکت ارتباطات زیرساخت تاکنون سرمایهگذاری در بخش دیتا و اینترنت انجام داده است. خطوط فیبر نوری که در سطح تهران و سراسر ایران نصب شده است، پهنای باند بالایی را در اختیار گذاشته است.
در تهران، یک حلقه با پهنای باند بیش از 622 مگابیت بین 8 مرکز اصلی مخابراتی وجود دارد که عملا با چنین پهنای باندی میتوان یک مرکز دادهآی با استانداردهای جهانی پیاده سازی کرد.
تنها کافی است که مرکز داده مورد نظر به یکی از مراکز اصلی این حلقه متصل شود، که در نتیجه میتوان با هزینه پایینی از امکانات موجود استفاده کرد. پایین آمدن ترافیک Gatewayهای شرکت مخابرات از دیگر اثرات ایجاد این مرکز داده است.
مزیتهای مرکز داده ملی چیست؟
اما به گفته کارشناسان بیش از 50 درصد هزینه یک سرور اجارهای در یک مرکز داده در خارج از کشور، مربوط به هزینه پرسنل آن مرکز و همچنین اجاره نرمافزارهای نصب شده بر روی سرور است، بنابراین با توجه به پایین بودن دستمزد متخصصان ایرانی نسبت به همتاهای غربی، طبیعتا هزینه سرور در ایران بسیار پایینتر از معادل خارجی خواهد شد.
برای سرورها مطمئنا زمانی که سرورهای ایرانی در داخل ایران قرار داشته باشند، میتوان اطلاعات آنها به نحو شایستهتری محافظت کرد.
علاوه بر حفاظت اطلاعات عمومی، اطلاعات مخصوص به سرورهای شرکتها و سازمانهای دولتی، نیاز به حفاظت ویژهای دارند و درصورتی که این سرورها در یک مرکز داده در ایران باشند، قطعا حفاظت بیشتر نیز از آنها امکانپذیر خواهد بود، همچنین در زمان بحرانهای عمومی مانند حملات هکری و یا مشکلات مشابه، مدیران یک مرکز داده ایرانی مسلما میتوانند سریعتر از مسولین یک مرکز دادهی خارجی برای رفع مشکل اقدام کنند.
به طور کلی در خصوص مراکز داده ملی در کشورهای مختلف با توجه به جنبههای زیر جستوجو و بررسی صورت گرفته است: مرکز داده ملی به عنوان یکی از زیرساختهای ارائه خدمات الکترونیکی یکپارچه (دولت التکرونیکی)، محلی برای تمرکز دادههای ملی به منظور انواع تحلیلها و پردازشهاست.
طبق آخرین اطلاعات در حال حاضر بیش از 30 سرور در کشورهای غربی (اکثرا کانادا، آمریکا و انگلیس) در اجاره شرکتهای ایرانی قرار دارد.
ترافیک ماهانه هر سرور به طور متوسط چهار صد GB است که در مجموع بیش از GB 12 هزار GBترافیک Gatewayهای شبکه دیتای کشور وارد میکند.
با توجه به اینکه اکثر بازدیدکنندگان این سایتها ایرانی هستند، در حقیقت کاربر ایرانی، برای بازدید سایت ایرانی، علاوه بر این که باعث بالا رفتن Gatewayهای شرکت ارتباطات زیرساخت میشود، خود نیز متوسط زمان بیشتری را باید منتظر بماند.
در یک نمونه گیری آماری، تعداد هابها برای ارتباط با یکی از سرورهای ایرانی واقع در مرکز داده خارج از کشور، عددی در حدود 26 بوده است.
مشتریان مرکز داده ملی
مشتریان مرکز داده ملی که از میان بخشهای دولتی، وزارتخانهها، نهادهای عمومی و متولیان زیرساختهای حیاتی کشور و شامل فنآوری اطلاعات، انرژی (برق، نفت و گاز) راه و ترابری، اقتصاد و نظامهای بانکی، مالی و بورس، سد، آب و فاضلاب، کشاورزی، بهداشت و درمان، دولت (سرویس دهی و خدمات) امدادرسانی و اورژانس، دفاع ملی و پست هستند.
چشمانداز مرکز داده ملی
اما چشمانداز موجود، ناظر به ایجاد یک مرکز داده کارآمد و با توان فنی بالا در سطح منطقه و قابلیت تامین سریع نیازها و انتظارات کاربران خود در هر زمان و هر مکان است.
این مرکز همواره ملزم به توسعه زیرساختی استاندارد، کارآمد، قابل اطمینان، قابل توسعه وامن برای نگهداری و یکپارچهسازی اطلاعات دولتی در جهت تحقق جامعه اطلاعاتی، توسعه دولت الکترونیک و کاهش شکاف دیجیتالی با بهرهگیری از روزآمدترین تکنولوژیها در تعامل موثر با سایر مراکز داده جهانی است.
اما استراتژیهای شرکت ارتباطات زیرساخت در این باره چیست؟
اول اینکه فعالیتهای مرکز داده ملی جنبه اقتصادی نداشته و از رقابت با سایر شرکتهای غیر دولتی که در بخش مرکز داده فعالیت میکنند، منع شده است. هدف اصلی مرکز داده ملی ارائه خدمات میزبانی وب به شرکتهای دولتی تعیین شده است.
برای دستیابی به اهداف تعیین شده در دولت الکترونیک نیاز به برقراری ارتباط بین سیستمهای مرتبط در کلیه دستگاهها است و یکپارچگی از ملزومات مرکز داده ملی است.
جایگاه مرکز داده ملی
میزبانی پورتال خدمات الکترونیک ملی و پشتیبانی از زیرساختهای دولت الکترونیکی، اشاره به مباحث امنیت مرکز داده، داشتن سایتهای پشتیبان، ایجاد براساس استانداردهای بین المللی از دیگر موارد است.
سرویسهای مرکز داده ملی
سرویسها شامل سرویس میزبانی برای خدمات دولتی، سرویسهای مبتنی بر وب، سرویسهای میزبانی برای تجهیزات سرور، ذخیره سازی، امنیت و شبکه، سرویسهای پست الکترونیک، پخش زنده، موتور جستوجو، آمار بازدید، عمل کردن به عنوان زیر ساخت نرمافزارهای عمومی و اختصاصی دستگاهها، پست الکترونیک و دیگر موارد است.
همچنین مدیریت موثر دادههای سازمانهای مختلف، سرویسهای اشتراک فضا، وب، کپی پشتیبان، تامین زیرساخت ذخیرهسازی و تهیه کپی پشتیبان، یکپارچهسازی دادهها، پورتال و وبسایتها هم از موارد دیگر ذکر شده است.
اما دیتاسنتر ملی اکنون در چه وضعیتی است؟
به گزارش ایسنا محمدباقر ظهوریفر - مدیر عامل پیشین شرکت ارتباطات زیرساخت - در آذرماه سال گذشته با اشاره به راهاندازی دیتاسنتر ملی گفته بود: این موضوع نهایی و پیمانکار آن مشخص شده و حداکثر ظرف 10 ماه تا یک سال آینده راهاندازی میشود و حدود یک ماهی است که کار خود را آغاز کرده است.
پیمانکار این پروژه بعد از بررسی و تایید صلاحیتهای مورد نیاز شرکت ایزایران مشخص شده و این شرکت در حال نهایی کردن مقدمات مورد نیاز بود.
به گفته معاون فنآوری ارتباطات شرکت ارتباطات زیرساخت درخواست سازمانها و مراکز مختلف را برای استفاده از این دیتاسنتر دریافت و نیازها را نیز مورد بررسی قرار گرفته است و صلاحیت شرکتهای متقاضی از نظر مالی، فنی و اجرایی مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت این شرکت انتخاب شد.
محمدعلی آریانیان چندی قبل در گفتوگو با ایسنا اعلام کرد که با آغاز به کار و راهاندازی دیتاسنتر ملی، میزبانی سایتهای داخلی را شرکت ارتباطات زیرساخت انجام خواهد داد و دیگر نیازی نیست به سایت خارج از کشور وصل شویم و متقاضیان میتوانند از طریق دیتاسنتر ما اطلاعات را دریافت کنند.
منبع: ایسنا