طبق «ماده 1» قانون «جرایم رایانهای» هر کس که بهطور غیرمجاز به دادهها یا سامانههای رایانهای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد، به حبس از 91 روز تا یک سال یا جزای نقدی از 5 میلیون ریال تا 20 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
گسترش ابزارهای نوین ارتباطی و شبکههای اینترنتی طی دهه اخیر باعث ایجاد انقلابی در دنیای فناوری ارتباطات شده و به طبع آن وقوع جرایم مختلف و متنوع در فضای مجازی، تعاریف جدیدی از جرم ایجاد کرده است که لزوم بازنگری در قوانین کیفری را گوشزد میکرد.
بر این اساس و بهمنظور فراهم شدن امکان پیگیری قضایی جرایمی که در فضای مجازی و بهصورت رایانهای انجام میشوند، لایحه «قانون جرائم رایانهای» در سال 88 به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد و این قانون در جلسه علنی روز سهشنبه 5 خرداد ماه 1388 مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در تاریخ 20 خرداد 1388 به تأیید نهایی شورای نگهبان نیز رسید.
قانون جرایم رایانهای در 3 بخش «جرایم و مجازاتها»، «آیین دادرسی» و بخش «سایر مقررات» تهیه و تدوین شده و شامل 56 ماده است.
* دسترسی غیرمجاز
در بخش اول قانون جرایم رایانهای و طبق «ماده 1»، هر کس بهطور غیرمجاز به دادهها یا سامانههای رایانهای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد، به حبس از 91 روز تا یک سال یا جزای نقدی از 5 میلیون ریال تا 20 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
همچنین بر اساس «ماده 2» قانون جرایم رایانهای، هر کس به طور غیرمجاز محتوای در حال انتقال ارتباطات غیرعمومی در سامانههای رایانهای یا مخابراتی یا امواج الکترو مغناطیسی یا نوری را شنود کند، به حبس از 6 ماه تا 2 سال یا جزای نقدی از 10 میلیون ریال تا 40 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
* جاسوسی رایانهای
بر اساس «ماده3» قانون جرایم رایانهای، هر کسی به طور غیرمجاز نسبت به دادههای سری در حال انتقال یا ذخیره شده در سامانههای رایانهای یا مخابراتی یا حاملهای داده مرتکب اعمال زیر شود، به مجازاتهای مقرر محکوم خواهد شد:
الف) دسترسی به دادههای مذکور یا تحصیل آنها یا شنود محتوای سری در حال انتقال، به حبس از یک تا 3 سال یا جزای نقدی از 20 میلیون ریال تا 60 میلیون ریال یا هر دو مجازات.
ب) در دسترس قرار دادن دادههای مذکور برای اشخاص فاقد صلاحیت، به حبس از 2 تا 10 سال.
ج) افشا یا در دسترس قرار دادن دادههای مذکور برای دولت، سازمان، شرکت یا گروه بیگانه یا عاملان آنها، به حبس از 5 تا 15 سال.
همچنین بر اساس تبصره1 این ماده، دادههای سری دادههایی است که افشای آنها به امنیت کشور یا منافع ملی لطمه میزند.
منبع: خبرگزاری فارس