سیستم عامل فدورا یک سیستم عامل برای کاربرد عمومی است که مبتنی بر هسته اصلی یا کرنل سیستم عامل محبوب لینوکس است
گزارش خبرنگار فناوری اطلاعات فارس، این سیستم عامل توسط گروهی موسوم به فدورا پروجکت که توسط شرکت ردهت پشتیبانی می شوند طراحی شده و به طور مرتب به روز می شود.
هدف این گروه پیشبرد کاربری و استفاده از نرم افزارهای متن باز و آزاد بر مبنای همکاری های جمعی عنوان شده است. گروه یاد شده در کنار توزیع این نرم افزارها و حمایت از عرضه آنها تلاش دارد تا استفاده از نرم افزارهای آزاد و متن باز را به یک الگوی جاافتاده و فراگیر در جهان مبدل کند.
گروه یاد شده به جای تمرکز بر اصلاح اشکالات نرم افزارهای متن باز و به خصوص سیستم عامل فدورا تلاش می کنند تا تحولات اساسی در این محصولات ایجاد کنند تا تعداد کاربران آنها به طور دائمی افزایش یابد.
اولین نسخه از سیستم عامل فدورا در نوامبر سال 2003 عرضه شد و آخرین به روزرسانی آن حدود یک ماه قبل انجام شده است. طراحان این سیستم عامل تلاش می کنند تا ماهی یک بار آن را به روز کنند. اما بهروز رسانی اساسی فدورا و افزودن امکانات و قابلیت های جدید به آن هر 13 ماه یا 12 ماه یک بار اتفاق می افتد.
لینوس توروالدز طراح هسته اصلی سیستم عامل کرنل استفاده از سیستم عامل فدورا را توصیه کرده، زیرا این سیستم عامل از پلاتفورم های مختلفی و از جمله PowerPC پشتیبانی می کند که نیازهای کاربران را هم تامین می کند.
بررسی های آماری و از جمله تحقیقات موسسه دیستروواچ نشان می دهد فدورا دومین توزیع محبوب سیستم عامل لینوکس پس از اوبونتو در سال 2009 بوده است که نشاندهنده اهمیت این سیستم عامل و محبوبیت آن در میان کاربران است.
سیستم عامل فدورا دارای کاربران بسیار زیادی است و در دو نسخه رومیزی یا دسکتاپ و سرور عرضه می شود. به روزرسانی های پیاپی، پشتیبانی مناسب، نصب آسان، تنظیمات پیشرفته، بسته های نرم افزاری زیاد، فدورا را به یکی از انتخاب های اصلی کاربران لینوکس تبدیل نموده است.
به علت پشتیبانی مناسب ردهت از این توزیع، شرکت های بسیار زیادی فدورا را به عنوان سیستم عامل خود انتخاب کرده اند و از آن برای کارهای مختلف خود بهره می برند. امنیت، پایداری و کارایی فدورا زبانزد بسیاری از کاربران لینوکس است.
توزیع این سیستم عامل به شیوه های گوناگون و متفاوت صورت می گیرد که از جمله آنها می توان به عرضه بر روی سی دی و دی وی دی، تهیه سی دی و دی وی دی های لایو و قابل بوت، عرضه فلاش درایوهای یو اس بی و همین طور توزیع مینی سی دی های متنوع اشاره کرد.
یکی از مسائلی که در سیستم عامل فدورا به طور جدی مورد توجه قرار گرفته، امنیت است. Security-Enhanced Linux یکی از امکانات امنیتی سیستم عامل فدورا است که تعیین خط مشی ها و سیاست گذاری های کتنوع امنیتی را در محیط این سیستم عامل تسهیل می کند. تنظیم نحوه دسترسی به امکانات مختلف برای کاربران با قابلیت برنامه ریزی گسترده از جمله این امکانات است.
نسخه های مختلف این سیستم عامل که از سال 2003 تاکنون عرضه شده اند قابلیت ها و امکانات مختلفی داشته اند که به برخی از آنها اشاره می کنیم.
از جمله این قابلیتها میتوان وجود ابزار قدرتمند برای پیکربندی فایروال به منظور کنترل دیتای رد وبدل شده، ابزاری موسوم به NetworkManager برای تسهیل ارتباطات شبکه ای با حفظ امنیت به خصوص در زمان استفاده از شبکه های بی سیم، Better laptop support برای استفاده بهینه از باتری لپ تاپ ها، رابط کاربری بسیار پیشرفته موسوم به KDE ، نصب مرورگر فایرفاکس به طور پیش فرض، استفاده از ابزاری موسوم به Plymouth برای بوت سریع تر سیستم عامل و نصب نرم افزار اداری OpenOffieبه طور پیش فرض را نام برد.
پشتیبانی مناسب از انواع وب کم، کیفیت صوتی مناسب، ابزاری برای گزارش خودکار وجود اشکالات و باگ های احتمالی در سیستم، کدک های پیشرفته ویدیویی برای ارتقای کیفیت نمایش تصاویر و پشتیبانی مناسب از نمایش سه بعدی تصاویر نیز اردیگر قابلیتهای این سیستم عامل به شمار میرود.